23948sdkhjf

Spårvägsbygget närmar sig – nu påbörjas miljardupphandlingen

Nu påbörjas upphandlingen för vilket företag som ska få bygga spår, vägar och kontaktledningar när Uppsala ska bli en spårvägsstad. Upphandlingen är på totalt fem miljarder.

En 17 kilometer lång spårväg med 22 hållplatser ska byggas i Uppsala.

Efter många år av utredning och planering börjar nu det faktiska arbetet med att bygga spårväg i Uppsala. Efter godkännande av kommunstyrelsen drar upphandlingen för byggandet av i gång, skriver Uppsala kommun i ett pressmeddelande.

Upphandlingen gäller för totalentreprenad som genomförs i samverkan och är värd omkring fem miljarder. Förutom själva spåren, vägar och kontaktledningar omfattar uppdraget också en bro på 900 meter över Fyrisån.

– Äntligen har det blivit dags att hitta en utförare av det här stora och viktiga projektet. Spårvägen kommer tillsammans med utbyggnaden av järnvägen ge oss pålitliga och smidiga kommunikationer och skapa jobbtillfällen i hela regionen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

I första steget görs nu en prekvalificering. De som lever upp till kraven får lämna konkreta anbud under det ordinarie upphandlingsförfarandet. Anbudsperioden börjar i mitten av maj.

– Intresset har varit jättestort från företag i hela Europa. Vi söker en samarbetspart med stor erfarenhet av att hantera liknande projekt med mycket hög komplexitet. Vi behöver känna oss trygga med att vår framtida samarbetspart har förmåga att bland annat bygga spårväg i en befintlig stad med tydlig styrning mot att spårvagnarna ska rulla senast 2029, säger Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör på Uppsala kommun.

Läs mer om Uppsalas planer på spårväg här: 

Tuff uppgift att överbrygga: Så ska Uppsala bygga spårväg över vatten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094