23948sdkhjf

Starkt 2023 men svag utveckling för Europaresor

Beställningstrafiken inom Sverige gick över förväntan under 2023, men Europaresorna backar kraftigt med nära 23 procent.

Efter år av pandemi blev 2023 ett starkt år för många företag inom beställningstrafiken, men resorna till Europa har inte återhämtat sig. Två av tre företag hade en ökad omsättning under fjolåret, även om den var något lägre än året innan. Det visar Sveriges Bussföretags årliga rapport över marknadsutvecklingen inom turist- och beställningstrafik.

Drygt 64 procent av företagen såg en högre omsättning under 2023, vilket går att jämföra med nästan 74 procent året innan. 25 procent hade en oförändrad omsättning medan närmare 11 procent hade en minskad omsättning under fjolåret.

– Beställningstrafiken, och då främst inom Sverige, har vi tydligt sett varit den stora motorn för turistbussföretagen efter pandemin, och den starka utvecklingen har fortsatt under 2023. Vad gäller paketresorna så är det främst Europaresorna som släpar efter, och det är där volymerna historiskt har funnits, säger Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag, i en kommentar.

Vad gäller researrangörsverksamheten ser det lite annorlunda ut. Knappt en tredjedel av företagen såg en ökad omsättning under föregående år (28,6 procent) medan 52 procent hade en oförändrad omsättning och 19,4 procent en minskad omsättning.

Rapporten riktar också fokus mot framtiden, där företag fått svara på hur de tror att utvecklingen kommer att se ut under de närmaste fem åren.

Mer än hälften (57 procent) av företagen inom beställningstrafiken tror på en svag ökning, närmare tio procent tror på en kraftig ökning och omkring 24 procent tror att läget kommer att vara oförändrat. 

Inom researrangörsverksamheten uppger 43,7 procent att de tror på en svag ökning, men över hälften av företagen tror på antingen oförändrad eller minskad omsättning inom paketerade resor (31,1 respektive 22,3 procent). Det är en tydlig indikation på en oro för framtiden.

– Det var ganska väntat att synen på framtiden varierar, eftersom vi fortsatt har många orosmoln i omvärlden – från inflation, verklighetsfrämmande miljözonskrav och fortsatt brist på reservdelar till EU-förslag som ställer ytterligare krav på paketresearrangörer, något som skulle slå mycket hårt mot mindre företag. Branschen behöver långsiktiga och rimliga förutsättningar som kan skapa lugn och ro för företagen att utveckla sina verksamheter och ta hand om sina gäster – det de är bäst på, säger Anna Grönlund.

I rapporten har två företag fått kommentera siffrorna och det gångna året. Ett av dem är Högbergs Bussresor med Jennie Högberg i spetsen. För företaget minskade beställningstrafiken med fem procent under 2023 till följd av ett tappat avtal, dock ökade reseverksamheten med omkring 40 procent.

– Marknadsutvecklingen för beställningstrafik tror jag kommer öka. Anledningen är enkel, vi kan inte vänta längre. Pandemin och de svårigheter företag, kommuner och regioner dragits med föder ny vilja att få vardagen att fungera igen, säger Jennie Högberg i rapporten.

Buss på Uppland – Högbergs Buss storsatsar lokalt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109