23948sdkhjf

Tufft ekonomiskt läge för många kollektivtrafikmyndigheter

Kollektivtrafikens finansiering ligger högst upp på agendan hos många trafikhuvudmän, skriver Transdev i en ny rapport.

Många trafikhuvudmäns finansiella status är ganska eller mycket dålig och ligger överst på agendan. Det framgår av Transdevs senaste branschundersökning.

Senast trafikbolaget gjorde en branschundersökning var 2018 och till skillnad från då har 55 procent av de tillfrågade uppgett att ekonomin är ganska eller mycket dålig.

– Syftet med rapporten är att försöka få en bättre bild av hur de regionala uppdragsgivarna tror att kollektivtrafiken kommer utvecklas framåt och vad de förväntar sig av oss som operatörer, säger Jenny Hållmats – Bergvik, affärsutvecklingsdirektör på Transdev Sverige, i en kommentar. 

Enligt rapporten uppger 76 procent att nedskärningar i trafiken är en åtgärd medan 73 procent nämner effektivisering av organisationen. Dock kan det leda till en sämre produkt, skriver Transdev i rapporten.

”Däremot kan effektivisering, till exempel genom omdragning av busslinjer, för att fokusera på de områden där kollektivtrafiken verkligen behövs, vara ett smart grepp. Att prioritera i beställningarna var det tredje vanligaste svaret för att lösa finansieringsproblematiken” står det att läsa vidare.

Vidare framgår det att tryggheten och säkerheten i kollektivtrafiken ökat i prioritering jämfört med undersökningen från 2018, så även att se över biljettpriserna och utveckla nya biljettlösningar.

Digitalisering är också på mångas läppar och många är intresserade av att testa olika lösningar under de kommande tre åren. Bland annat nämns Mobility as a Service, betal- och valideringslösningar samt kundtjänst- och servicerobotar.

Om undersökningen 

Undersökning genomfördes under perioden 13 oktober–3 november 2023.

Undersökningen gick ut till ett urval om 162 personer. 67 svarade, varav 26 via telefon och 41 via webbenkät. Bland de svarande finns 32 nuvarande kunder till Transdev.

Källa: Transdev

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094