23948sdkhjf

Ny ordförande i SveGuide

Hans Berglund, ny ordförande i SveGuide, Sveriges Guidförbund, vill lyfta fram två viktiga frågor för guiderna - auktorisationen och att fler yngre personer ska satsa på yrket.
Hans Berglund är ny ordförande i SveGuide, Sveriges Guideförbund, efter Gunilla Åström Jansson som avgått efter många år som ordförande. Hans Berglund har suttit i styrelsen i åtta år, senast som vice ordförande.
Hans Berglund har sedan mitten av 80-talet arbetat som guide parallellt med arbetet på den egna tandläkarpraktiken. Praktiken sålde han för övrigt år 2000 och har sedan dess lagt ner ungefär 30-35 procent av en heltid på olika guidejobb i Bohuslän.
- Det började med att turistorganisationen i Stenungsund, där jag bor, behövde guider. Man startade en utbildning som jag och ett 30-tal andra gick. Så småningom bildade vi Bohusläns Guider med idag cirka 25 aktiva medlemmar. Många kombinerar också guidesysslan med att vara reseledare för att kunna leva på detta. Annars är det bara i storstäderna som man kan vara guide på heltid och leva på det.
Hans Berglund vill att hans ordförandeperiod ska präglas av att guiderna blir mer synliga och tydliga. Med det menar han att förbundet måste fokusera på auktorisationen och därmed skapa en större medvetenhet om det professionella kunnandet.
- Sverige blir alltmer intressant som turistland och det kommer att behövas fler guider som är välutbildade i olika ämnen och som är språkkunniga.
SveGuide har i dagsläget cirka tusen medlemmar som finns i 20 föreningar i hela landet. Med tanke på utvecklingen tror Hans Berglund att det kommer att behövs fler och menar att det är ett utmärkt yrke för ungdomar som kan kombinera guide- och reseledarjobb.
- Men för att vi ska kunna locka fler ungdomar, behövs arvodena justeras uppåt och kan vi visa på vår kompetens som auktoriserade guider, är nog våra kunder, bussbolag och andra, beredda att betala mer, tror Hans Berglund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359