23948sdkhjf

Nybro får modern resandestation

Banverkets ombyggnad av järnvägen och bangården i Nybro pågår för fullt. Under den kommande sätts bland annat den nya gång- och cykeltunneln på plats.
Nybro bangård byggs om till en modern resandestation. De gamla godsspåren rivs och en gång- och cykeltunnel byggs under järnvägsspåren. Från i morgon kväll, 5 juni kl 21:30, till måndagen den 9 juni kl 05:45 ställs tågtrafiken in och ersätts med buss mellan Emmaboda och Kalmar.

Under den kommande helgen sätts den nya gång- och cykeltunneln under de två huvudspåren på plats. Ramper byggs och ansluts till nya plattformar. På torsdagen inleds arbetet med schaktning och på fredagen slutlig sprängning under spåren. Under lördagen skjuts tunneln på plats och på söndagen görs återfyllnad och spåren läggs tillbaka.

Tidsschemat är noga planerat och totalt arbetar 30 personer i skift under perioden. Under arbetet trafikeras området av tunga arbetsfordon med schaktmassor. Tunneln och de nya perrongerna beräknas öppna till hösten.

Samtidigt med moderniseringen av bangården i Nybro bygger Banverket även ett nytt mötesspår och bullerskydd i Fredrikslund. I anslutning till mötesspåret bygger Nybro kommun ett nytt industrispår. På sträckan Emmaboda-Kalmar pågår också arbetet med stängning av ett flertal plankorsningar.

Sträckan blir fjärrstyrd och hastigheten höjs till 200 km/h. Det sammanlagda resultatet blir ökad tillgänglighet för resenärer, snabbare och säkrare tågresor, ökad godstrafik och bättre miljö. Kostnaden blir totalt 140 miljoner kronor. Arbetet startade i augusti 2007 och slutförs våren 2009.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062