23948sdkhjf

Jakt på rattfulla förare

Just nu genomför Polisen en insats med fokus på alkohol och droger och satsar på extra kontroller. Yrkesförare kommer självklart också att stoppas.
Samtidigt når samarbetet enligt Skelleftemodellen allt större framgångar i att erbjuda misstänka rattfyllerister snabb vård. Under 2007 tackade drygt 400 personer i södra Sverige ja till vård som ett resultat av detta.

Många av dem som polisen omhändertar för ratt/drogfylleri har någon form av problem med sin alkohol- eller drogkonsumtion. Genom att polisen direkt efter förhör och provtagning erbjuder ett första samtal med socialtjänst/beroendevård, helst inom 24 timmar, ökar möjligheterna att lösa dessa problem. Erfarenheten visar nämligen att man är mest mottaglig för att ta emot hjälp direkt efter att man blivit omhändertagen.

Polisen och socialtjänsten med flera har ett samarbete mot alkohol och droger i trafiken enligt Skelleftemodellen . Vägverkets roll är att driva på att samarbetet etableras och utvecklas. Med början i år driver Vägverket detta påverkansarbete på samma sätt i hela södra Sverige.

- Den här typen av långsiktigt och målmedvetet samarbete är oerhört viktigt för att öka trafiksäkerheten på våra vägar. Förra året var minst 20 procent av dödsolyckorna på vägarna i landet alkoholrelaterade, säger Rolf Johansson, vägdirektör Vägverket Region Sydöst.

Förutom att Polisen satsar extra på nykterhetskontroller under veckan medverkar NTF vid insatsveckan med olika typer av informationsåtgärder riktade till både yngre och äldre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063