23948sdkhjf

Gemensam taxa i Sydsverige

Trafikhuvudmännen i den nya Öresundstågstrafiken i Sydsverige vill bilda ett gennsamt bolag och införa gemensam taxa - Sydtaxan.
FAKTA/
Sydtaxan
Varje trafikhuvudman ansvarar för sin prissättning för sina sträckor i dengemensamma Sydtaxan.

Addering av zontaxa vid resor inom Sydsverige och addering av Öresundstaxa vid resor över landsgräns till Själland.

Strävan är att göra prissättningen fordonsneutral dvs. buss och tåg ska ha samma pris för motsvarande sträckor. Lokala avvikelser förekommer dock.

Gemensamma ålderskategorier, rabattstrukturer och produkter som t ex periodkort och enkelbiljetter.

Källa: Skånetrafiken Samarbetet kring den nya Öresundstågstrafiken i södra Sverige börjar nu ta form på allvar. De berörda trafikhuvudmännen har därför föreslagit att ett gemensamt bolag ska bildas och att införa en gemensam taxa - Sydtaxan för länsöverskridande resor mellan deaktuella länen.

För att effektivt förbereda och sedan utföra trafiken behövs en tydlig och enkel samarbetsform mellan trafikhuvudmännen. Därför har trafikhuvudmännen tagit initiativ till att ett gemensamt bolag ska bildas. Skånetrafiken föreslås en 40-procentig andel av aktierna och de övriga trafikhuvudmännen Västtrafik, Hallandstrafiken, Blekingetrafiken, Länstrafiken Kronoberg och Kalmar Läns trafik föreslås få 12 procent vardera.

Styrelsen kommer då att bestå av sjuledamöter där ägarna har var sin representant, med undantag för Skånetrafiken som har två. Aktiekapitalet kommer att vara en miljon kronor. Nu ska ett slutligt samverkansavtal tas fram som reglerar hur parterna ska samverka och om vad. Beslutet måste, för att kunna genomföras, också godkännas av respektive parts ägargrupp. För Skånes del betyder det att ett godkännande behövs av Region Skånes fullmäktige.

I uppdraget från regeringen för gemensam trafikeringsrätt i Sydsverige finns ett antal villkor uppställda. Bland annat ska trafikhuvudmännen erbjuda resenärerna ett samordnat informations-, boknings- och biljettsystem samt att trafiken ska samordnas med övrig tåg- och busstrafik för att underlätta bytesresor.

Trafikhuvudmännen har därför beslutat att införa en gemensam taxa kallad Sydtaxan från den 11 januari 2009. Sydtaxan gäller för länsöverskridande resor mellan Skåne, Halland, Västa Götaland, Kronoberg och Blekinge.

När det gäller åldersgränser för rabatter kunde trafikhuvudmännen inte komma överens. Den frågan gick därför till återremiss för att granskas grundligare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095