23948sdkhjf

Strejkhot mot Bussarbetsgivarna

Fackförbundet Kommunal avvisar medlarnas bud och varslar om strejk mot de privata Bussarbetsgivarna, BuA. 
FAKTA/
Varslets omfattning
Från midnatt den 1 juli 2008, Stockholms län: Busslink i Sverige AB och Swebus AB.

Från midnatt den 8 juli 2008, Västerbottens län: Swebus AB och Veolia Transport Sverige AB.

Från midnatt den 15 juli 2008, Skåne: Arriva Sverige AB, Swebus AB, Veolia Transport Sverige AB samt Bergkvarabuss AB.

Undantagna från stridsåtgärder är de medlemmar och den verksamhet som nödvändigtvis behöver hållas igång för oundgänglig samhällsservice.

Anledningen är att parterna inte är överens om ett nytt kollektivavtal för cirka 15 000 privatanställda medlemmar inom kollektivtrafiken. Varslet om strejk berör cirka 6 000 medlemmar.

När BuA strandade förhandlingarna den 3 juni begärde Kommunal medling. Medlarna överlämnade sitt bud måndag den 16 juni. Kommunal avvisade budet.

När det gäller lönenivån har medlarna presenterat ett förslag som innebär ett löneutrymme på 2040 kr eller 9,6 procent på 36 månader. Det ska jämföras med 1600 kr eller 7,93 procent på 22 månader som Kommunal har krävt och även fick i avtal för medlemmar i kommunala bussbolag. Medlarbudet innehåller därutöver försämringar av nuvarande arbetstidsvillkor. Att arbetsgivaren kan förkorta dygnsvilan för förare i linjetrafik under 50 km med 3 timmar per vecka.

- Trots flera månaders förhandlingar med ambitionen att få till ett avtal har medlarna presenterat ett bud som vi inte kan acceptera. Självklart är vi mycket besvikna på att arbetsgivaren inte tar sitt ansvar och ger samma löneökningar som vi avtalade med de kommunala bussbolagen samt andra på arbetsmarknaden, säger Håkan Petterson, Kommunals andre vice ordförande och avtalsansvarige.

Strejken är tänkt att träda i kraft från och med midnatt den 1 juli, respektive 8 juli och 15 juli om inget avtal tecknas innan dess.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078