23948sdkhjf

Taxiförbundet läxar upp regeringen

Regeringen måste se till att det går att tanka miljövänligt i hela Sverige, inte bara i Stockholm. Det kräver Svenska Taxiförbundet från sin sommarkonferens i Umeå.
Taxinäringen uppger att den vill minska klimatpåverkan genom att byta till miljövänligare bränsle i bilarna. Men utmaningarna är många - framförallt finns det alldeles för få ställen att tanka på, konstaterar taxibranschen. Nu kräver Svenska Taxiförbundet att regeringen agerar och skapar möjligheter för alla de taxiföretagare som vill köra så miljövänligt som möjligt.

Antalet miljöbilar som rullar på våra vägar blir bara fler, inte minst bland taxibilarna. För att taxibranschen ska våga göra ytterligare investeringar måste regeringen underlätta för taxi att köra miljövänligt. Idag är antalet tankställen alldeles för få, speciellt för yrkestrafiken. För taxi är närheten till bränsle extra viktig, eftersom taxiförare inte kan planera sin körning i samma utsträckning som en privatbilist.

- Problemet är som allra störst utanför storstadsområdena där det är långt mellan bensinmackarna och bristen på miljövänliga bränslen är stor, säger Lennart Hamnered, ordförande för Svenska Taxiförbundet under förbundets sommarkonferens som precis avslutats i Umeå.

Körsträckan för en taxibil är mer än sex gånger så lång som för en privatbil, alltså är miljövinsterna betydelsefulla när en taxi byter till alternativt bränsle. Idag finns det drygt 80 stationer i hela landet där det går att tanka gas, elva av dem ligger i Stockholm.

- Taxibranschen vill vara den mest miljöanpassade delen av den kollektiva trafiken, men då måste regeringen skapa bättre förutsättningar, säger förbundsdirektör Thomas Winskog.

Regeringen satsar visserligen 150 miljoner på en utbyggnad av gasstationer. Satsningen är dock alldeles för liten för att biogas ska bli ett reellt alternativ till traditionella drivmedel. De 130 gasstationer som diskuteras idag, måste bli minst 500 imorgon om det ska bli billigare och enklare att köra miljöbil.

Svenska Taxiförbundet uppmanar också regeringen att skynda på arbetet att färdigställa definitionen av en miljöbil och betonar att det är nödvändigt för att taxiföretagare och andra investerare kan vara säkra på att de köper en miljöbil. Förbundet betonar också att definitionen måste vara långsiktigt hållbar och förankras över blockgränserna för att inte förutsättningarna förändras vid ett eventuellt regeringsskifte.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062