23948sdkhjf

Vi har inte gjort fel

Västerås stad gynnar ett privat rederi, uppger media. Det är fel, rederiaffärerna har tvärt om sparat miljontals skattekronor, hävdar staden.
RT-Forum har tidigare rapporterat om en ifrågasatt fartygsaffär mellan Västerås stad och det nystartade privata familjerederiet. Den specifika affären kommenterar inte staden ännu. Men det har också förekommit tuff kritik i lokalradio och lokaltidningar som gjort gällande att Västerås stad betalar rederi Mälarstaden miljonbelopp för att se efter om bryggorna är hela och för att få använda ett fartyg för representation fyra gånger per år.

Så är det inte, enligt Västerås stad. Vad det hela handlar om är att staden har ett avtal med rederi Mälarstaden om trafik på Mälaren från maj till november. Avtalet gäller från 2007 till 2011. För trafiken betalar staden 5,6 miljoner kronor i ersättning fram till år 2009. År 2010 och 2011 är ersättningen 0 kronor. För färdtjänst och kompletteringstrafik tillkommer 380 000 kronor per år.

I avtalet ingår också att rederiet betalar alla eventuella reparationer, uppger Västerås stad. Syftet med trafikavtalet är att rederi Mälarstaden ska vara självbärande. Staden påstår vidare att avtalet innebär en ren besparing på minst sju miljoner kronor jämfört med när båttrafiken sköttes i stadens egen regi. Det är pengar som kommer västeråsarna till del genom att de kan användas inom andra angelägna områden, framhåller stadens styresmän.

I avtalet ingår förutom ansvaret för båttrafiken att rederiet ska kontrollera bryggor och kajer och antingen åtgärda brister om det kan ske utan olägenhet eller anmäla det till stadens teknik- och idrottsförvaltning. Västerås stad har dessutom rätt att fyra gånger per år utan extra kostnad använda ett fartyg för rundturer för stadens gäster.

Genom att båttrafiken nu övergått i privat regi finns det ett större utbud än när staden skötte trafiken i egen regi, hävdar rederiets ägare Hans Eriksson. Genom byggandet av Brygga Väster vid Mälarcampingen har dessutom tillgängligheten till Mälaren ökat vilket utvecklar turismen och förstärker visionen av Västerås - Mälarstaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079