23948sdkhjf

Olika utslag av bromsolyckor

Det blir inget åtal mot föraren som tvärnitade en färdtjänsttransport i Ängelholm förra året så att en av passagerarna skadades, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
En förlamad kvinna i 65-årsåldern välte med sin rullstol inne i bilen efter att föraren hade gjort en häftig inbromsning. Hon fick frakturer på båda benen och färdtjänsttaxins förare anmäldes som misstänkt för vållande av kroppsskada.

Men nu har åklagaren beslutat om att lägga ner förundersökningen eftersom det inte gått att bevisa att föraren visat vårdslöshet av sådan grad att det skulle vara brottsligt. Kvinnans rullstol var bevisligen låst i golvet med krokar som reglerna föreskriver. Det enda som inte har kunnat redas ut är om kvinnan haft det bälte som är obligatoriskt för rullstolsburna i bilen. Föraren hävdar att så var fallet medan ett vittne påstår motsatsen. Där stor ord mot ord men konkreta bevis saknas.

Polisen har lagt ned ovanligt stora resurser på att utreda fallet vilket förundrat flera taxiåkare i trakten som saknat polisen när de själva utsatts för brott. Men det är angeläget att reda ut var gränsen för strafföreläggande går när olyckor inträffar inom färdtjänsten, enligt Håkan Lund, förundersökare vid polisen i Helsingborg.

…men skolbussförare fick böter
Dagsböter och skadestånd blev däremot följden för den skolbusschaufför som gjorde en kraftig inbromsning för att få lugn på stökiga barn i bussen, rapporterar Unt.

I höstas irriterades en skolbusschaufför på busiga barn i bussen mellan Ramsta och Dalby i Uppland. Barnen sprang runt i bussen och för att få dem att lugna sig gjorde han en tvär inbromsning. Detta resulterade i att två barn skadades lindrigt: En pojke ramlade, fick blåmärken och ont i axeln. En annan pojke föll och skadade knät.

Nu har tingsrätten dömt skolbusschauffören till 60 dagsböter för vållande av kroppsskada. Han ska dessutom betala ett skadestånd om 2 000 kronor till den knäskadade 11-årige pojken för sveda och värk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094