23948sdkhjf

Transporter och miljö hand i hand

Inte helt oväntat delar inte Näringslivets Transportråd Klimatberedningens betänkande om minskade transporter för bättre miljö. 
Näringslivets Transportråd har svarat på Klimatberedningens betänkande till Miljödepartementet. Huvudpunkter i remissyttrandet är bland annat att:
- en effektiv infrastruktur med hög kapacitet och ett sammanhängande transportsystem är en viktig del i en framsynt klimatpolitik. Generellt går en bättre infrastruktur hand i hand med en bättre miljöeffektivitet.
- Transporter är ett resultat av andra aktiviteter i ett välfärdssamhälle, varför målsättningar att minska transporterna kommer i konflikt med en rad andra mål för ekonomisk tillväxt, regional utveckling och social välfärd.
- Vi delar inte beredningen syn på att Sverige ska införa ensidiga nationella styrmedel.
- Vi delar Klimatberedningens syn på energieffektivisering för minskad klimatpåverkan inom transportsektorn tillsammans med åtgärder för effektivisering av transportflöden och investeringar i infrastruktur.
- Alla transportslag behövs och kompletterar varandra. Det är viktigt att hänsyn tas till behoven av investeringar i hela infrastrukturen.
- Alla transportslag ska effektiviseras utifrån dess förutsättningar – för järnväg till exempel med längre tåg med högre axellaster för ökad kapacitet och för tunga transporter längre och tyngre vägfordon.
- Stora satsningar på enskilda transportslag bör finansieras i särskild ordning och får inte ske på bekostnad av att bygga bort flaskhalsar, underhåll av vägar och järnvägar etc.
- Tidsplanerna för centrala propositioner från regeringen är inte i fas med varandra. Vi förutsätter att detta inte utgör ett hinder på vägen för att formulera en samordnad klimat-, energi- och transportpolitik. Stabilitet och förutsägbarhet i statens agerande är helt grundläggande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094