23948sdkhjf

Ny kamera mot taxivåld

Med en ny övervakningskamera i bilen hoppas Taxi Göteborg öka säkerheten ytterligare för såväl kunder som taxiförare.
Taxi Göteborg var drivande i frågan om tillstånd att använda kamera i taxibilar, vilket blev tillåtet från och med 2003. Sedan dess har alla Taxi Göteborgs bilar kamera och våldsbrotten mot förare har minskat drastiskt. För att öka säkerheten ytterligare investerar Taxi Göteborg nu i den nya generationens kameror.

Taxi Göteborg kan med statistik visa att kameror i bilarna minskar våldet. Efter att kamerorna installerades sjönk antalet anmälningar medan de bolag som inte har kameror rapporterade en konstant ökning av våldsbrott. Nu ökar Taxi Göteborg säkerheten ytterligare genom att installera nya kameror i alla bilar. Den nya tekniken ger bland annat skarpare bilder.

- Tidigare var det mestadels personer som tillhörde samhällets ytterkanter som tog till våld. Dessa brott försvann nästan helt med kamerorna. Nu är det, utifrån vår erfarenhet, istället vanliga människor som tar till fysiskt våld när de tycker att de blivit orättvist behandlade på något sätt. Kanske beror det på okunskap om konsekvenserna av att använda våld mot tjänsteman, kanske hänger det ihop med brist på respekt för taxiföraryrket. I vilket fall som helst ser vi ytterst allvarligt på detta, säger Magnus Holst, kvalitets- och utbildningsansvarig på Taxi Göteborg.

Straffet för våld mot tjänsteman är fängelse och i princip alla anmälningar klaras upp tack vare att kamerorna kan identifiera gärningsmannen. Överfallsknappen som föraren trycker på när situationen blir allvarlig gör att kundtjänst kopplas upp och hör allt som händer i bilen.

Kundtjänst avgör om polisen ska larmas och kan dessutom med en knapptryckning skicka ett meddelande till alla bilar som tjänstgör. En karta kommer upp på kundtjänsts skärm så att man vet var bilen befinner sig och om den är i rörelse.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063