23948sdkhjf

Turismen största industrin

Turistnäringen genererade drygt 160 000 jobb i Sverige förra året. Det är mer än fem gånger så många som jobbade inom Volvo med dotterbolag, enligt Nuteks genomgång.
Under 2007 ökade turistnäringen i Sverige sin totala omsättning med 4,4 procent till drygt 236 miljarder kronor. Utländska besökare spenderade nästan 88 miljarder kronor, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med året innan. Sysselsättningen inom turistnäringen har också ökat kraftigt och bidrog med nästan 12 000 nya heltidsarbeten under 2007, en ökning med nästan åtta procent.

Sveriges totala export av varor och tjänster ökade under 2000-2007 med drygt 50 procent i löpande priser. Under samma period ökade turistnäringens exportvärde, det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige, med nästan 100 procent. Turistnäringens exportvärde ligger nu på 87,6 miljarder kronor och är därmed större än både järn- och stålindustrins exportvärde som ligger på 77,3 miljarder kronor. Turismen klår också ledigt personbilsexportens 69,7 miljarder kronor.

Turistnäringens exportvärde utgör ett viktigt bidrag till Sveriges ekonomi och har ökat sin andel av näringens totala omsättning från drygt 27 procent år 2000 till drygt 36 procent under 2007. Med en hemmamarknad på drygt nio miljoner invånare är tillväxten inom turistnäringen beroende av utlandsmarknaderna.

- Turistnäringen växer mycket snabbt. För att bidra till en fortsatt konkurrenskraftig näring krävs en mer sammanhållen politik för de offentliga insatserna. Staten har som ägare och förvaltare av många attraktionsresurser, till exempel natur- och kulturmiljöer och infrastruktur, en avgörande inverkan på turistnäringens fortsatta möjligheter att utvecklas, säger Sune Halvarsson, tf generaldirektör på Nutek.

Nutek är ansvarig myndighet för den officiella turiststatistiken och ska sprida information och kunskap om turism och turistnäringens utveckling i Sverige. Nutek är också ansvarig myndighet för främjande av turistnäringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063