23948sdkhjf

Mer miljöbränsle i Kronoberg

Regionförbundet södra Småland blir den tredje trafikhuvudmannen i Sverige som undertecknar SLTF:s avsiktsförklaring för en hållbar kollektivtrafik.
Avsiktsförklaringen innebär att Länstrafiken Kronoberg ska verka för ett ökat kollektivtrafikresande och en omfattande utfasning av fossila bränslen. Rolf Sällryd, ordförande i Regionförbundets trafikutskott och Charlotte Wäreborn Schultz, vd för Svenska Lokaltrafikföreningen (SLTF) undertecknade kontraktet i Växjö den 26 juni.

- Vi har som målsättning att inom Länstrafiken Kronoberg mellan 2005 och 2020 öka kollektivtrafikresandet med 50 procent. Vi har också som mål att alla fossila bränslen ska vara avvecklade från kollektivtrafiken år 2020. Detta arbete är ett angeläget arbete som vi lägger stor kraft i, säger Rolf Sällryd.

- Det är viktiga åtaganden som nu tas i branschen. Ska kollektivtrafiken kunna bidra till att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle måste trafiken i sig också vara hållbar, säger Charlotte Wäreborn Schultz.

2007 vässades målen i branschens gemensamma miljöprogram och SLTF utmanande sina medlemsföretag, trafikhuvudmännen. Målen innebär bland annat att den fossila bränsleanvändningen i svensk kollektivtrafik ska fasas ut med minst 40 procent till år 2012 och 90 procent till år 2020. Dessutom ska andelen resenärer med kollektivtrafiken ökas kraftfullt. Skånetrafiken och Västtrafik har tidigare under våren undertecknat avsiktsförklaringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095