23948sdkhjf

Subventionerad kollektivtrafik lockar

En tredjedel av alla förvärvsarbetande i Sverige skulle åka mer med kollektivtrafiken om arbetsgivaren betalade hela eller delar av kostnaden. Det visar nya resultat från en undersökning som presenterats av branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.
- Tyvärr saknas det idag incitament för arbetsgivarna att stimulera de anställda att resa med kollektivtrafiken, säger Charlotte Wäreborn Schultz, vd för Svensk Kollektivtrafik. Vi har föreslagit att staten ändrar på reglerna så att arbetstagarna ska slippa förmånsbeskattning på de biljetter och kort till kollektivtrafiken som de får av sina arbetsgivare. Samtidigt föreslår vi att arbetsgivarna ska slippa betala sociala avgifter för dessa kostnader.
Resultaten från undersökningen där 2 500 svenskar tillfrågats under juni månad visar att andelen som kan tänka sig att resa mer kollektivt med förmånligare regler har ökat från en fjärdedel 2007 till en tredjedel 2008. 34 procent svarade att de definitivt eller antagligen skulle åka oftare med kollektivtrafiken vilket motsvarar drygt 1,5 miljoner människor. Det är inte några skillnader mellan män och kvinnor, eller mellan storstadsregionerna och övriga landet. Det är de yngre, upp till 29 år, som i störst utsträckning kan tänka sig att åka mer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094