23948sdkhjf

Fler flög i juli

Antalet inrikespassagerare vid LFV:s flygplatser ökade med tre procent under juli jämfört med samma period förra året. Utrikesflyget uppvisar dock en viss avmattning.
Antalet utrikespassagerarna ökade med två procent, vilket är lägre än snittillväxten på fem procent för den senaste tjugofyramånadersperioden. Totalt var det 2 315 400 passagerare som flög från LFV:s flygplatser under juli i år. Det är en ökning med tre procent jämfört med samma månad förra året. Inrikes ökade under juli med tre procent till 703 800 passagerare och utrikes med två procent till 1 611 600.

- Ökningen i inrikestrafiken under juli är helt koncentrerad till övre Norrland och Gotland, säger Lennart Bergbom, analytiker på LFV Flygmarknad.

För perioden januari-juli 2008 ökade antalet passagerare på LFVs flygplatser med fem procent, jämfört med samma period förra året. Utrikespassagerarna ökade med sex procent och inrikes med tre procent.

- Stockholm-Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport utgör dragloken för utrikestrafiken. Där fortsätter utrikespassagerarna att öka i hygglig takt, även om vi kan se tecken till avmattning, säger Lennart Bergbom.

På Stockholm-Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport ökade antalet passagerare med tre procent i juli. Under årets sju första månader har Arlanda ökat med sex procent medan ökningen för Landvetters del är tre procent.

Antalet landningar i linjefart och charter ökade med tre procent i juli till 14 200, jämfört med motsvarande månad förra året. Utrikes ökade med fyra procent och inrikes med en procent. Ackumulerat för perioden januari-juli 2008 uppgick antalet landningar till 125 600 vilket är en ökning med fyra procent.

En-routetrafiken, det vill säga överflygningar genom svenskt luftrum utan start och landning i Sverige, ökade under första halvåret 2008 med 7 procent. Skälen till ökningen är bland annat fortsatt stor efterfrågan på utrikesresor och en omledning av trafik genom svenskt luftrum under första kvartalet 2008, då Danmark tog ett nytt trafikledningssystem i bruk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082