23948sdkhjf

Var fjärde buss underkänd

Statistiken från de årliga obligatoriska kontrollerna visar på fortsatt hög andel underkända tunga fordon, enligt färsk statistik från svensk Bilprovning.
Av 137 000 kontrollbesiktade tunga fordon 2007 underkändes 47 000 fordon (var fjärde buss, var tredje lastbil och 45 procent av de tunga släpen) på grund av att de inte klarar kraven på bromsar.

För att öka trafiksäkerheten erbjuder Bilprovningen produkten Extra Bromskontroll för tunga lastbilar, släp och bussar. Skärpta krav i samband med upphandlingar har till följd att flera bussbolag och lastbilsåkerier påbörjat ett målmedvetet arbete för att höja fordonens trafiksäkerhet. Efterfrågan på Extra Bromskontroll har ökat och Bilprovningen gör därför en ny satsning på sin tjänst.

Vid tecknande av avtal om Extra Bromskontroll följer ett intyg. Intyget ger företagen ett trumfkort vid anbud och införsäljningar. När bromskontrollen utförts appliceras dessutom ett märke Genomförd Extra Bromskontroll synligt på fordonet.

- Genom en Extra Bromskontroll mellan de ordinarie besiktningstillfällena kan företagen inte bara öka sin goodwill utan framför allt göra en viktig insats för att öka säkerheten för medtrafikanter, personal och passagerare, säger Magnus Ehrenstråhle, Bilprovningens verkställande direktör.

För att träffa och informera kunder om återinförandet av Extra Bromskontroll finns Bilprovningen på plats med en monter (D 01:18) på Lastbil 2008 på Elmia i Jönköping den 20-23 augusti.

- Vi hoppas att detta kan bli inledningen till en trend med säkrare trafik och förbättrade besiktningsresultat, säger Magnus Ehrenstråhle.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063