23948sdkhjf

Grönt för Helsingborgsbussarna

Stadsbussarna i Helsingborg får nu prioritet vid åtta av stadens trafiksignaler, vilket innebär att bussarna får kortare väntetider och snabbare kommer fram.
Detta är en del i Helsingborgs stads satsning på kollektivtrafiken, och är ett resultat av samarbetet med Skånetrafiken och Arriva i Bussvision Helsingborg . Tekniken går ut på att Bussar som närmar sig korsningen skickar ett radiobesked till trafiksignalen på ett i förväg bestämt avstånd från korsningen.

Om det kommer bussar i olika riktningar är det den buss som först skickar sitt besked som prioriteras. Prioriteringen innebär att väntetiden innan det blir grönt för bussen minskar. Ibland passarbussens ankomst till korsningen så bra in i trafiksignalens styrning att bussen kan få grönt direkt. Vid andra tillfällen kan bussen inte få grönt direkt men väntetiden minskar i och med att den gröna tiden för övrig trafik kortas av.

Tiden för fotgängarna kommer inte att kortas av, därför uppkommer inga olägenheter för dem med det nya systemet. För att bibehålla fotgängarnas säkerhet kommer tiden att vara oförändrad oavsett om bussen begär prioritet eller inte. Ibland kan dock tiden som dröjer innan fotgängarna får grönt öka då bussen begär prioritet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063