23948sdkhjf

ändrad färdtjänst i Skåne

Nämnden för kollektivtrafik i Skåne har fattat beslut kring nya regler och taxor för sjukresor. Förändringarna införs 1 januari 2009 och nu blir det också tillåtet att ta med sällskapsdjur.
Kritik har ofta framförts kring det befintliga regelverket för sjukresor, bland annat saknas kopplingar till kollektivtrafiken, färdtjänst samt sjukvårdens olika regelverk. Nuvarande regelverk är gammalt och består av flera olika enskilda politiska beslut vid olika tidpunkter.

Idag beslutade nämnden för kollektivtrafik föreslå till regionfullmäktige att fastställa regelverk, taxor, övergångsregler och allmänna resevillkor för sjukresor från den 1 januari 2009. Nämnden för kollektivtrafik ger även i uppdrag till trafikdirektören att utforma en modell för delbetalningar av sjukresor och under första halvåret 2010 genomföra en utvärdering av det nya sjukreseregelverket.

Förslaget innebär bland annat samma avgift för alla patientgrupper, betalning efter avstånd, höjd ersättning för resa med egen bil, ett enhetligt högkostnadsskydd och förenklad intygshantering. Snart blir det också tillåtet att ta med sällskapsdjur på sin resa med färdtjänsten. Många synpunkter har kommit in från resenärer och anhöriga då det hittills inte varit tillåtet att ta med sällskapsdjur. I och med tillägget kan resenären ta med sig sällskapsdjur om det färdas i bur som kan fästas och resenären ansvarar för djuret.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078