23948sdkhjf

Långväga bussresor kartlagda

Antalet länsöverskridande bussresor uppgick till 3,6 miljoner under året 2007. Det visar en undersökning om långväga buss, expressbuss, från SIKA.
Totalt 28 företag står för den långväga busstrafiken i Sverige, varav 21 har deltagit i undersökningen. (Långväga busstrafik som utförs av trafikhuvudmännen ingår inte i undersökningen). I bussbranschen domineras marknaden av ett fåtal företag, samtliga av de riktigt stora aktörerna ingår i undersökningen som kommer att genomföras årligen.

Sammanlagt körde företagen 158 långväga busslinjer i egen regi och 17 långväga busslinjer på uppdrag under år 2007. Det avgick drygt 122 500 avgångar med långväga linjelagd busstrafik under året, vilket motsvarar närmare 2 400 avgångar i veckan. Totalt kördes långväga buss drygt 32 miljoner kilometer runt om i Sverige under år 2007. De tre företagen med längst körsträcka stod tillsammans för 79 procent av den totala körsträckan.

Totalt genomfördes närmare 3,6 miljoner resor med långväga buss under år 2007. Antalet resor varierar mycket mellan de olika företagen - från cirka 3 400 resor med det företag med minst antal resor till drygt 2,2 miljoner resor med det företag med flest antal resor.

Med hjälp av SIKA:s Resvaneundersökning kan man bland annat visa att för länsöverskridande resor var bilen det överlägset vanligaste färdmedlet åren 2005 och 2006. Andelen resor mellan länen med buss vid samma period uppgick till fem procent av antalet resor och sex procent av antalet resta kilometer. Bussen ligger trea efter bil och tåg när det gäller antalet resor, för antalet kilometer kommer även flyget före bussen. För de riktigt långa resorna åker väldigt få resenärer buss.

- Bussens ställning som tredje transportsätt garanterar en mångfald och valfrihet för resenären. Det långväga bussresandet är en viktig del av Sveriges kollektivtrafik och ger många möjlighet att till ett rimligt pris resa effektivt, säger Göte Persson, ansvarig för Expressbusstrafik på Svenska Bussbranschens Riksförbund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079