23948sdkhjf

Göteborg överväger vägavgifter

Det går att delfinansiera en ny älvförbindelse i Göteborg om brukaravgift införs för två befintliga älvtunnlar. Det framgår av en utredning som bland andra Vägverket står bakom.
Införandet av brukaravgift ger också utrymme för förbättringar av kollektivtrafiken. Det framkommer i utredningen som utförts på uppdrag av Vägverket tillsammans med Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och Göteborgsregionen. Syftet var att kartlägga hur en eventuell brukaravgift skulle kunna delfinansiera en ny älvförbindelse vid Marieholm.

Utredningen visar att med brukaravgift såväl i Tingstadtunneln som i Marieholmstunneln kan en intäkt om 270 miljoner per år genereras vilket krävs för att finansiera del av investeringen i Marieholmstunneln, investering och driftskostnad av avgiftssystemet. Dessutom skulle avgiften generera en miljard kronor som kan användas för förbättringar av kollektivtrafiken under 25 år.

Ett genomförande av projektet förbättrar framkomligheten i vägsystemet i Göteborg och minskar sårbarheten och ger förbättringar i kollektivtrafiken vilket är mycket angeläget för såväl person- som godstransporterna. Avsikten är att projektet skall byggstartas 2010.

Företrädare för Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionen, Göteborgs stad avser tillsammans med Vägverket att teckna en avsiktsförklaring om denna finansieringsprincip som kommer att tillställas Regeringen/Näringsdepartementet.

Efter Regeringens ställningstagande om projektets genomförande kommer Vägverket att göra framställan till Regering/Riksdag angående beslut om upptagande av skatt respektive avgift i Tingstadtunneln och Marieholmstunneln.

Detaljutformningen av avgiftssystemet kommer att utredas ytterliggare. En viktig utgångspunkt är bland annat att undvika överflyttning av trafik till Göta Älvbron samt att systemets hela kapacitet nyttjas effektivt. En gemensam ambition är att ett körfält i vardera riktningen i Tingstadstunneln reserveras för kollektivtrafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078