23948sdkhjf

Olja minst 25 år till

Den första IVA-studien inom projektet Vägval energi visar att oljan kommer att vara det allmänna drivmedlet för alla fordon under de närmaste 25 åren.
Ännu år 2030 kommer bussar och lastbilar att ha fossil diesel som drivmedel. Samma sak med personbilarna. Alternativa bränslen kommer visserligen starkt, men de ökar från en mycket låg nivå vilket skapar vilseledande stora procenttal. Det konstaterar Marian Radetzki, professor och nationalekonom som författat första IVA-studien som behandlar frågor som rör den globala uppvärmningen.

Kostnaden för att på allvar begränsa utsläppen av växthusgaser kommer att bli alldeles för hög. Det skulle åtminstone kosta en procent av världens totala BNP enligt den brittiske ekonomen Nicholas Stern som är en av de tunga källorna i studien.

Samtidigt finns det tillräckligt med olja för drift av fordon under minst ett kvartssekel till enligt Marian Radetzki. OPEC har sedan drygt 30 år kontrollerat utbud och pris på olja åt sina oljeproducerande medlemsländer. Detta samtidigt som den långsiktiga trenden bland världens största konsumtionsländer går mot en allt lägre grad av självförsörjning av energi.

Fram till 2030 förväntas EU:s importberoende av olja stiga till över 90 procent, skriver Marian Radetzki i sin rapport och fortsätter: För att klara det krävs tydliga strategier i de oljeimporterande länderna som exempelvis diversifierad import, lagerhållning samt säkring av leveranserna genom terminshandel på råvarubörserna.

Fotnot. IVA står för Kungliga Ingenjörsvetenskaps Akademien
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063