23948sdkhjf

Bro till Fehmarn 2018

Inom tio år ska bron mellan danska Rödby och tyska Puttgarden stå klar. Den drygt 20 kilometer långa bron kortar restiden Sverige-Tyskland med minst en timme.
Bron kommer att kosta någonstans mellan 4,3 och 5,5 miljarder euro att bygga och blir ett heldanskt projekt från ax till limpa. Precis som Öresundsbron blir det här en fyrfilig motorväg på brons övervåning och dubbla järnvägsspår på undervåningen. Järnvägstrafiken över Fehmarn Bält ska klara av att transportera 3 800 pendlare per dygn.

För bussburna researrangörer kommer den nya fasta förbindelsen att ytterligare föra de nordtyska städerna närmare södra Sverige. Veckoslutsresorna kan bli fler liksom möjliga mål.

Bron knyter samman Öresundsregionen med Nordtyskland och Nordsjöhamnarna Hamburg och Rotterdam. Den innebär också att de tättbefolkade industriregionerna centrala och södra Tyskland rycker närmare Sverige och Skandinavien. Bara i Hamburg finns det i dag 1 400 företag med danska affärskontakter och 1 100 företag som handlar med Sverige.

Nu är allt klart vilket innebär att byggstarten är planerad till 2012 med heldansk finansiering och projektledning. Danska staten garanterar bygget som alltså är tänkt att ta sex år i anspråk. Priset för att passera bron kommer att bli det samma som priset för en färjebiljett är i dag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078