23948sdkhjf

Ansvarslag för vägtrafiken

Transportstyrelseutredningen föreslår att en ny ansvarslag ska införas som reglerar väghållarnas, däribland kommunernas, ansvar för trafiksäkerheten.
Det är motiverat anser Sveriges Kommuner och Landsting i ett yttrande men efterlyser ett mer modernt formulerat lagkrav än vad utredningen föreslår. Transportstyrelseutredningens förslag till ny ansvarslag går ut på att väghållaren ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga skador i de fall det inte kan anses vara orimligt.

- Detta säkerhetskrav innebär att det blir upp till tillsynsmyndigheten att avgöra var det är befogat att väghållarna ska vidta extra säkerhetsåtgärder. Utredningens säkerhetskrav kan därmed leda till att kommunerna kan tappa kontrollen över sina egna prioriteringar och kostnader, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

- Vi håller med om att det kan vara motiverat med en lag som gör det tydligt vad som ingår i väghållarnas ansvar, men den nya ansvarslagen bör i stället peka på vikten av ett systematiskt trafiksäkerhetsarbete hos väghållarna. Det är ett mer modernt synsätt, säger Anders Knape.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156