23948sdkhjf

Fler väljer tåget

Fler företag miljöanpassar tjänsteresorna - många väljer tåget och lämnar bilen hemma, enligt Arlanda Express undersökning.
Miljöfrågorna har till följd av den intensiva klimatdebatten fått en högre prioritet på företagen och det tas fler konkreta miljöinitiativ kring tjänsteresorna i år jämfört med under 2007. Det visar en undersökning som Arlanda Express har låtit göra bland 720 resenärer.

Arlanda Express har med hjälp av undersökningsföretaget Mistat, för andra året i rad, låtit främst affärsresenärer svara på frågor om sitt eget resande samt om deras syn på sitt företags resepolicy.

Nästan hälften av de tillfrågade (47 procent) tycker att miljöfrågorna har fått högre prioritet i deras företag, till följd av klimatdebatten. Detta är en märkbar skillnad från förra årets mätning, då endast vart tredje företag såg en ökad prioritering av miljöfrågor i sin organisation.

Andelen tillfrågade som dessutom svarat att de ser konkreta förändringar i företagets policy för tjänsteresor har också ökat - från 11 procent 2007 till 27 procent i år. Främst är det inom företag med 200 anställda eller fler som respondenterna ser att företaget genomför konkreta förändringar i syfte att minska miljöpåverkan. Åtta av tio tillfrågade anser det vara angeläget att företagen har en policy för tjänsteresor som innefattar miljöaspekter.

- Resultaten visar att utvecklingen går i rätt riktning, det är klart positivt att vi kan se fler konkreta handlingar än tidigare. Vartannat företag har fått tydligare direktiv för val av färdmedel vid tjänsteresor, medan 42 procent har fått direktiv kring att välja miljöbil som tjänstebil. 28 procent har fått tydligare riktlinjer för när man ska resa i tjänsten eller ej, säger Per Thorstenson, vd för Arlanda Express.

På frågan om hur klimatdebatten påverkat respondenternas egna val av färdmedel svarar drygt en tredjedel (34 procent) att de åker mer tåg i tjänsten än tidigare medan man åker mindre taxi. När det gäller privatresor anger 32 procent att deras resor med bil minskat.

Om undersökningen:
Resultaten baseras på en enkätundersökning bland 720 affärsresenärer på Arlanda Express tåg. Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Mistat på uppdrag av Arlanda Express.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079