23948sdkhjf

Rätt rullstol för resan

Nu finns nationella rekommendationer för vilka rullstolar som fungerar för resor i kollektivtrafiken – det har Svensk Kollektivtrafik sett till.
FAKTA/
De gjorde jobbet
Autoadapt; Banverket; Färdtjänsten Stockholm; Handikapprörelsen i Västra Götaland; Hjälpmedelsinstitutet; Luftfartsstyrelsen; Svensk Kollektivtrafik; Swedish Medtech; Vägverket; Västtrafik; Västtrafik, Anropsstyrd Trafik; Västra Götalandsregionen, Område hjälpmedel; Västra Götalandsregionen, Avdelningen funktionshinder och delaktighet

Det finns en mängd olika rullstolsmodeller i Sverige. Fram tills nyligen har det inte funnits några tydliga rekommendationer för vilka modeller som är anpassade för att resa i kollektivtrafiken.

Därför har Västra Götalandsregionen tagit initiativ till att ta fram rekommendationer för bland annat mått och fasthållning gällande rullstolar. Rekommendationerna har blivit så uppskattade att Svensk Kollektivtrafiks styrelse nu valt att lyfta dem på nationell nivå.

Rekommendationerna finns angivna för bussresor, resor med tåg, spårvagn, flyg samt Specialfordon. Samtliga informationsblad finns tillgängliga via Hjälpmedelsinstitutets webbplats: www.hi.se/kollektivtrafik. De blad som gäller för bussar, tåg, spårvagnar samt Specialfordon finns också tillgängliga via www.svenskkollektivtrafik.se/fakta/publikationer.

- Genom rekommendationerna får trafikhuvudmännen en möjlighet att berätta vad som krävs av brukarna vid val av rullstol för att man garanterat ska kunna resa med kollektivtrafiken. Det blir tydligare både gentemot förskrivare och rullstolsbrukare, säger Maria Rydström som representerat Svensk Kollektivtrafik i arbetet med att ta fram rekommendationerna.

- Trafikhuvudmännen fattar naturligtvis beslut lokalt om huruvida rekommendationerna gäller inom deras län, men det är en stark rekommendation från Svensk Kollektivtrafik att man följer rekommendationerna, säger Maria Rydström.

De nationella rekommendationerna presenterades för första gången på Färdtjänst- och Sjukresedagarna i Malmö. Färdtjänst- och Sjukresedagarna arrangerades av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Maria Rydström kommer också att presentera detta under ett seminariepass på Persontrafik 2008 och Nordiskt Lokaltrafikmöte 2008 den 15-17 oktober i Göteborg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078