23948sdkhjf

13 åkte för en krona

Ett år efter starten av SJ:s biljettauktioner på Tradera har 13 000 resenärer kunnat resa för en krona. Men de flesta får betala mycket mer.
FAKTA/
Traderas snittpriser
Stockholm - Malmö 225 kr

Stockholm - Göteborg 212 kr

Stockholm - Sundsvall 128 kr

Göteborg - Malmö 66 kr

Stockholm - Karlstad 65 kr

Stockholm - Falun/Borlänge 46 kr Snittpriset för de 93 000 resorna hamnade på 129 kronor. SJ var pionjärer med att sälja överblivna biljetter på auktion - nu följer fler reseföretag efter.

- Biljettauktionerna har blivit en stor framgång för oss. Dels har de gett tusentals människor möjlighet att resa billigt, dels har de hjälpt oss att fylla tågen, säger Nina Hornewall, försäljningsdirektör på SJ.

Biljettauktionerna introducerades 4 oktober förra året. Tidigast två dagar före avgång läggs biljetterna ut på Traderas auktionssida. Utropspriset är en krona och budgivarna bestämmer slutpriset. Sex timmar före tågets avgång stängs auktionen. Vinnaren betalar resan, får ett bokningsnummer och kan sedan hämta ut biljetten i SJs resebutiker och biljettautomater.

- SJ var det första företaget att auktionera ut osålda biljetter hos oss och banade vägen för flera andra aktörer. Det är en gynnsam situation för båda parter där företagen kan sälja av sina restlager och våra medlemmar får möjlighet att göra fynd, säger Anna Chrona, presschef på Tradera.

Traderas biljettauktioner ger möjlighet att köpa SJ-biljetter till ett ännu lägre pris än de 95 kronor som är lägsta pris via de vanliga kanalerna. Nära hälften av resorna gick under klubban för under 50 kronor, även om snittpriset varierade på de sex sträckor som finns med i auktionerna.

- Priserna ligger långt under snittpriserna i vårt vanliga försäljningssystem, så måste man inte åka en bestämd tidpunkt, är det uppenbart att det lönar sig att ha is i magen och köpa biljetter på auktion, säger Nina Hornewall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062