23948sdkhjf

Katalysator slukar partiklar

Mycket små partiklar är ett mycket stort miljöproblem. Nu har danska tekniker utvecklat en katalysator för taxibilar som slukar partiklarna.
Haldor Topsøe genomför ett försök där fyra taxibilar i Köpenhamnsområdet ingår. De använder Haldor Topsøes nya dieselpartikelfilter och FORCE Technology utför de tekniska mätningarna av fordonens utsläpp: Vid ett bestämt antal körda kilometer mäts partikelfiltrets effektivitet med att reducera utsläppen av bland annat kolväten och de farliga fina partiklarna.

- Genom att genomföra realistiska test av partikelfiltret i bruk får vi en sann bild av vad filtret blir utsatt för under sin livslängd. Man kan säga att vi gör ett hållbarhetstest av filtret, säger forskaren Gurli Mogensen från Haldor Topsøe.

Enligt Gurli Mogensen visar de färdiga resultaten från försöken att Haldor Topsøes partikelfilter med marginal uppfyller den nuvarande lagstiftningen för emissioner av farliga partiklar. Företaget är därför i full gång med att marknadsföra partikelfiltret och har redan nu mött ett stort intresse från olika internationella biltillverkare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078