23948sdkhjf

BR positiv till proppen

Bussbranschens Riksförbund, BR, gillar att regeringen i sin infrastrukturproposition vill satsa pengar på att förbättra vägnätet.
Regeringens infrastrukturproposition ”Framtidens resor och transporter – infrastruktur för hållbar tillväxt” innebär ökade investeringar i vägar och järnvägar.
– Det är särskilt glädjande att regeringens anslagshöjning på drift- och underhåll av vägar överensstämmer med vad Vägverket och kollektivtrafikbranschens aktörer krävt, eftersom en förbättring av vägarna är en förutsättning för ett effektivt transportsystem. Busstrafiken står i dag för cirka 57 procent av det totala antalet personresor inom kollektivtrafiken, säger Anna Grönlund, förbundsdirektör Svenska Bussbranschens Riksförbund.
Regeringen ökar även nyinvesteringar i vägar och järnvägar med 2,65 miljarder kronor per år. Genom ökad användning av medfinansiering kan investeringarna komma att bli ännu större. Däremot är det olyckligt att regeringen så starkt avvisar alternativet med lånefinansiering av produktiva infrastrukturinvesteringar då kollektivtrafiken behöver byggas ut kraftigt. Inte minst när konjunkturen viker och arbetslösheten stiger är det viktigt att investeringsnivån i samhällsekonomin ökar.
Propositionen bygger på arbetet i KollFramåt och dessa tankegångar blir nu institutionaliserade, vilket är mycket positivt. Däremot saknas i propositionen konkreta åtgärder för att utveckla kollektivtrafiken. Utan istället hänvisar propositionen till kollektivtrafikbranschens arbete med att genomföra fördubblarplanen.
– Det är också positivt att regeringen avser att ändra Jernhusen AB:s bolagsordning så att bolagets fastighetsinnehav ska användas för att främja effektiviteten i transportsektorn, säger Anna Grönlund.
Positivt är också att propositionen har ett trafikslagsövergripande perspektiv på de framtida satsningarna, där trafikverken gemensamt ska utveckla infrastrukturen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094