23948sdkhjf

Både väg och järnväg

Infrastrukturministern Åsa Torstensson invigde idag mässan Persontrafik. Ställ inte väg mot järnväg var ett av hennes budskap.
- Med 15 procent är Sverige i topp när det handlar om andelen kollektivtrafik jämfört med många andra länder. Nu tar vi ett nytt språng och vill öka den andelen.

Det sa infrastrukturminister Åsa Torstensson när hon på onsdagen invigde mässan Persontrafik inför en stor skara branschfolk. Hon påpekade att i Sverige är hälften av befolkningen beroende av kollektivtrafik vilket ställer krav på alla branschaktörer.
När regeringen nyligen la fram sin infrastrukturproposition som tar sikte mot 2020, fick man kritik därför att järnvägen inte var mer prioritertad.

- Det har varit diskussioner där man ställer väg mot järnväg och stad mot land och det är olyckligt, menade Torstensson. Bra och säkra vägar behövs också för att klara de kollektiva transporterna. Man ska komma ihåg att 2/3-delar av alla kollektiva transporter sker med buss och de behöver bra vägar.

Åsa Torstensson refererade också till maj-uppropet från branschen som vill fördubbla kollektivtrafiken och menade att det händer mycket positivt just nu och pekade bland annat på Karlstad som ökat andelen som åker kollektivt tack vare snabbare, enklare och tätare turer. Även Skåne lyftes fram som ett gott exempel.

Avslutningsvis kom Torstensson in på tillgängligheten för funktionshindrade där hon sa att inom det området finns mycket kvar att önska.

- År 2000 sa riksdagen att alla människor ska kunna resa kollektivt 2010. Det är långt kvar innan vi når det målet. Därför har regeringen avsatt 150 miljoner kronor för att snabba på den utvecklingen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125