23948sdkhjf

Bluffbuss i Strömstad

En falsk arrangör lurade resenärer i bland annat Strömstad. De betalade i förväg – men någon buss avgick aldrig rapporterar Bohuslänningen.
När köpsugna damer och herrar kom till bushållplatsen i arla morgonstund för att avresa till Ullared och handla nya vinterkläder fick de vänta. Det kom aldrig någon buss och det var av allt att döma inte meningen heller. Den här typen av bedrägeri är ett nytt fenomen som tidigare aldrig ägt rum i Sverige.

Den falske arrangören hade satt in annonser i bland annat Strömstad Tidning, Nerikes Allehanda, Borås Tidning och Nya Lidköpingstidningen om bussresa till Ullared för 199 kronor. Annonserna var undertecknade med ett mobiltelefon-nummer, samt ett känt bussbolags namn, Isakssons Buss.

Men hedervärda Isaksson Buss hade naturligtvis ingenting med annonserna att göra, bolaget har aldrig arrangerat resor av det slag som stod i annonsen. Det visste dock inte de hugade resenärerna som hade tänkt sig en trevlig shoppingresa till Ullared. Den enda referensen till den falske arrangören är mobiltelefonnumret som visade sig gå till en ett så kallat kontantkortsnummer, i princip omöjliga att spåra.

De som anmält sig till resan mot köptemplet i Halland, har uppmanats att betala resan i förskott. Några har gjort detta genom att på telefon lämna ut sitt kontokorts-nummer. Polisen i Strömstad kan berätta om en kvinna som lämnat ut sitt konto via telefon och därefter blivit av med 3000 kronor istället för de 199 kronor bluffresan skulle kosta.

Och den falske researrangören har inte nöjt sig med att blåsa sina förhoppningsfulla resenärer. Fakturorna från tidningarna för annonskostnaderna, har skickats till direkt till Isaksson Buss.

Att tidningarna tog in annonserna utan att kolla att annonsören stämde överens med vad denne uppgav sägs vara olyckliga omständigheter. På Strömstad Tidning förklarar de ansvariga att man visserligen alltid brukar ta betalt kontant av okända annonsörer, men att Isakssons Buss är ett känt och väletablerat företag i trakten. Därmed lät de sig nöja.
Det finns skäl att varna andra inom bussbranschen för denna nya försåtliga bedrägeriform. Det kan hända att bedragaren likt de ökända övriga fakturaskojarna, dyker upp på nytt. Men då i någon helt annan del av landet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063