23948sdkhjf

Svarta lådan avslöjar allt i bussen

Swedish Connection AB har sålt ett hundratal digitala, kamerabaserade övervakningssystem för bussar, tåg och liknande publika transporter.
Det handlar om kompakta och förhållandevis billiga system (för runt 40 000 kan man övervaka en hel buss) som bygger på sammanlänkade IP-baserade kameror, en kopplingsmodul, en fordonsbaserad server och en kompakt hårddisk som är lätt att byta genom ett handgrepp.
Allt som händer i bussen kan spelas in och lagras på hårddisken, som därefter förvaras önskad tid innan den raderas och åter sätts in i bussen.
Användarna prisar framförallt hur lätt det är att fastställa skuldfrågor och saneringsansvar vid vandalism. Det har också förekommit brottsfall då bussens ”svarta låda” bidragit med avgörande juridiskt bindande bevis.
Integritetsmässigt är kameraövervakningen i bussen lite pikant. Det är nämligen tillräckligt med ett godkännande från Länsstyrelsen plus en skylt i bussen för att detaljövervaka allt som händer bland passagerarna. Men man får inte rikta en kamera mot föraren! Det gillar inte facket...

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126