23948sdkhjf

Vackra ord räcker inte

Mycket snack men litet verkstad – det anser riksdagsledamoten Marie Nordén (s) om regeringens kollektivtrafikpolitik. Hon talade på Speakers Corner på Persontrafik 2008 i Göteborg förra veckan.
- Börja med att ta reda på hur järnvägsnätet ska byggas ut istället för att lita blint på att marknadsanpassning ska lösa alla problem. För marknaden kommer inte att lösa dem, säger Marie Nordén, riksdagsledamot (s) som sitter i riksdagens trafikutskott.

Hon tycker det är irriterande att infrastrukturpropositionen lägger två tredjedelar av sina miljarder på vägarna, järnvägarna får nöja sig med en tredjedel. Mycket mer borde investeras på järnvägarna

- Jag vill också att SJ ska ta sitt samhällsansvar. Att släppa statens monopol på de tunga järnvägslinjerna riskerar att leda till att privata monopol bildas. Åter igen, marknaden är inte lösningen, säger Marie Nordén.

- Åsa Torstensson sa när hon invigde Persontrafik 2008 att hon ställer upp helt på en fördubbling av kollektivtrafiken fram till 2020. Men samtidigt står hon bakom den lagda infrastrukturpropositionen som inte på något sätt har lösningar för kollektivtrafiken.

- Det är mycket viktigt att se till att spårtrafiken blir billigare. Då kan man inte som regeringen föreslå höjda banavgifter som i praktiken fördyrar spårtrafiken som därmed missgynnas. Ord och handling måste hänga ihop, annars är det inte seriöst, säger Marie Nordén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359