23948sdkhjf

Kameror för Banverket

Banverket ökar säkerheten med övervakningskameror vid järnvägen i Göteborgs östra förorter där flera olyckor inträffat. I framtiden kommer kameror att installeras på fler platser i Sverige.
I februari 2009 förväntas nio övervakningskameror vara installerade och färdiga att tas i bruk i Aspedalen.

- Vi arbetar på bred front för att öka säkerheten på järnvägen och kameraövervakning är ett sätt för att komma tillrätta med spårspring, säger Thomas Pettersson, Chef Driftområde Västra.

Just nu pågår arbete med att installera totalt nio övervakningskameror vid Aspedalens hållplats utanför Göteborg. Banverket har undersökt möjligheten att installera kameror i Aspedalen sedan 2006. Detta på grund av att rapporter har visat att området kring hållplatsen är drabbad av problem med obehörigt spårbeträdande, så kallat spårspring i dagligt tal, varav vissa tragiskt nog lett till dödsfall.

Enligt planen ska övervakningskamerorna tas i bruk den 1 februari 2009. Sju av dem kommer att finnas på perrongområdet. Ytterligare två kommer att vara placerade 350 meter västerut från Aspedalens hållplats, mot Göteborgshållet i höjd med Aspen camping.

Kamerorna filmar dygnet runt. Vid obehörigt spårspring skickas bilderna till en larmcentral som är kopplad till Svensk Bevakningstjänst. Faller projektet väl ut är det möjligt att projektet utvidgas och att kameror installeras även i Aspen och Partille. Men på sikt handlar det om hela landet.

Sedan 2002 finns det 45 övervakningskameror i Malmöregionen, samt sex kameror i Hallsberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078