23948sdkhjf

Gratisbuss till Nynäshamn

Cityterminalen i Stockholm firar sin nyinvigning i november med gratis buss till och från Nynäshamn för drygt 1 700 pendlande resenärer.
Försöket som pågår mellan den 3 och 7 november är ett samarbete mellan Cityterminalen och Nynäshamns kommun. Det som möjliggör detta kollektivreseexperiment är att Cityterminalen har ledig kapacitet för den här typen av satsningar just nu. Terminalledningen hoppas nämligen på att det framöver kan bli fler och mer permanenta linjer till och från lämpliga destinationer.

– Vi tror mycket på den här typen av trafik. Nynäshamn blir först ut i Mälardalen att testa en direktförbindelse med buss city till city direkt till Cityterminalen, som är den bästa bytespunkten i Stockholm. Vi hoppas på en fortsättning när försöket har utvärderats säger Claes Ericsson, vd för Cityterminalen.

Nynäshamnsborna är hårt prövade när det gäller förbindelsen med Stockholm, pendeltågen har haft driftstörningar och ibland har trafiken legat helt nere långa perioder.

– Vi måste prova olika alternativ för att få en pålitlig kollektivtrafik. Nynäshamn är en ekokommun som satsar på tillväxt därför är alla insatser som minskar utsläpp men främjar rörlighet mycket välkomna, säger Ilija Batljan (s), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

I grunden handlar det om att ta ett nytt grepp för att locka bilförare att bli kollektivresenärer. Resenärerna får under en arbetsvecka möjligheten att åka gratis med en extrautrustad lyxig ledbuss av märket Scania Omni-link. Passagerarna erbjuds fällbara säten, säkerhetsbälten, luftkonditionering i hela bussen och modern komfort där alla får sittplats och bjuds på dryck och morgontidning. Trådlöst Internet kan användas utan kostnad av alla passagerare på bussen.

Bussbolaget Public Transport Sweden (PTS AB) kör bussen och företagets vd Leif Svensson, tycker det ska bli spännande.

– Försöket är mycket intressant, inte bara ur miljösynpunkt. Det blir också både ekonomiskt och bekvämt för resenärerna. Dessutom är bussen oftast snabbare än bilen i rusningstrafik, säger Leif Svensson, vd för bussbolaget Public Transport Sweden (PTS AB) som kommer att köra busslinjen.

– Cityterminalen är en modern och centralt belägen bytespunkt som vi vill kunna utnyttja för olika direktbussar i framtiden. En vecka med direktbuss från Nynäshamn in till city kan möjligen ge en fingervisning om hur efterfrågan på direktbussar just därifrån ser ut. Vår ordinarie trafik till och från Nynäshamn blir stadigt allt bättre, men det utesluter inte att alternativa resvägar kan vara intressanta att prova, säger SL:s vd Ingemar Ziegler.

Bussen som kör direkt mellan Nynäshamns station och Cityterminalen, Stockholm, har plats för 58 sittande resenärer. Det innebär att en enda buss kan ersätta fler än 50 personbilar. Därför har Cityterminalen och Nynäshamns kommun valt att kalla bussen för ”Bilersättning”.

Om alla platser fylls upp under försöket blir det 1 740 färre bilar på våra vägar, vilket minskar både avgaser och trängsel. Femtio personer som åker tillsammans i buss sparar tillsammans nio kilo koldioxid per resa jämfört med om var och en hade åkt i egen bil. Samtidigt sparar också varje enskild resenär 250 kronor på att ta bussen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094