23948sdkhjf

3 vid busshållplatsen!

Vägverket föreslår en ny regel om 30 km/tim för fordon som passerar en buss vid en hållplats. Regeln ska gälla alla bussar, inte bara skolbussar - om verket får igenom sitt förslag.
Regeln ska gälla när bussen är utmärkt med en 30-skylt och på vägar där hastighetsbegränsningen är 70 km/tim eller lägre.

Förslaget är en följd av de goda resultaten med försöket med 30 km/tim vid busshållplatser i Linköping och Örnsköldsvik. Under försöket har 30 km/tim gällt när trafikanter möter eller kommer i kapp en buss som står stilla vid en hållplats för av- och påstigning på 50- och 70-vägar. Bussarna har haft en digital skylt i stället för skolskjutsskylten, som har blinkat 30 .

- Det försök som gjorts i Linköping och Örnsköldsvik visar på positiva effekter. Medelhastigheten i Linköping sänktes med 16 km/tim för upphinnande trafik och med 11 km/tim för mötande trafik. I Örnsköldsvik var motsvarande sänkningar 11 km/tim och 6 km/tim, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

- Regeln föreslås införas successivt från 2010 till 2020 och omfatta både skolskjutsar och annan kollektivtrafik. Förslaget är i linje med såväl Nollvisionen som FN:s konvention om barnets rättigheter, säger Ingemar Skogö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062