23948sdkhjf

Friskare personal lyfter SJ

En målmedveten hälsosatsning har lett till färre sjukskrivna på SJ. Lättare och rörligare personal mår bättre och innebär miljonbesparingar för järnvägsbolaget.
SJ har genom ett nytt hälsoprojekt lyckats minska sjukfrånvaron med mer än hälften på vissa avdelningar. Friskvård innebär ofta bara ren fysisk träning. På SJ har man genom ett treårigt hälsoprojekt tagit ett steg längre. Här handlar det inte bara om fysik, här handlar det lika mycket om den mentala hälsan. En viktig framgångsfaktor för projektet är att aktiviteterna är lokalt förankrade och lättillgängliga.

Alla anställda erbjuds kostrådgivning, massage, kiropraktik och stresshantering i kombination med fysiska aktiviteter såsom vibrationsträning och stegtävling. Resultaten har blivit mycket påtagligt, enligt järnvägsbolaget: Sedan projektet startats har sjukskrivningarna på vissa avdelningar mer än halverats.

- Vi har fått mer engagerade medarbetare och därmed även fler nöjda kunder. Dessutom minskar våra kostnader med nära 17 miljoner kronor för varje procentenhet som vi lyckas få ner sjukskrivningarna med, säger Peter Blomqvist, personaldirektör på SJ.

Hälsosatsningen är ett treårigt projekt och nu är det ett år kvar. Innan treårsperioden är till ända ska alla 4 000 anställda ha deltagit i satsningen. Just nu deltar medarbetarna i de 15 största orterna runt om i landet.

En av dem som deltagit i satsningen är resesäljaren Susanne Lindgren som jobbar i resebutiken i Malmö. Hon har bland annat testat vibrationsträningen med gott resultat.

- Jag har en muskelsjukdom och behöver träning för att må bättre. Hälsosatsningen har hjälpt mig att komma igång. Vibrationsträningen som erbjudits har varit mycket skonsam för mig. Tack vare träningen har jag fått snabba resultat och dessutom mer energi, säger Susanne Lindgren.

Medarbetarna får själva välja vad de behöver ha hjälp med. Att sluta röka, gå ned i vikt eller kanske lära sig att hantera stress på jobbet. Allt är gratis, förutom massagen och kiropraktiken där de får betala en del av behandlingen. Resultatet är att SJ:s personal blivit starkare, rörligare, fått mindre värk i axlar och rygg, gått ner i vikt och blivit piggare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063