23948sdkhjf

Resenärer kräver bättre information

Kollektivtrafikens resenärer vill ha snabb och nyttig information när störningar uppstår, gärna via mobiltelefon och internet. Det visar en ny webbundersökning av företaget inUse.
Över 100 personer deltog i företaget inUse:s webbundersökning om resvanor och trafikupplevelser i samband med Världsanvändbarhetdagen den 13 november 2008. Utöver att svara på frågor om sin vardag har resenärerna lämnat konkreta förslag på hur kollektivtrafiken kan förbättras.

Resultaten visar att det finns en stor önskan från resenärerna att bli informerad i tid med relevant information och alternativa transportmedel vid förseningar och störningar. Resenärerna vill gärna använda webben och mobilen (sms) som kommunikationskanal men svårigheten är att utforma webbplatsen och göra information så lättillgänglig som möjligt.

Ett av problemen verkar vara att det är svår att hitta relevant information på trafikbolagens webbplatser speciellt gällande trafikstörningar. Detta gäller i högsta grad även för Sveriges största länstrafikbolag. Tyvärr verkar det som problemet är lika stort även på stationer och trafikplatser.

I det närmaste alla som tillfrågas är positiv till kollektivtrafiken och vill gärna åka med den. Huvudorsakerna till att så många ändå avstår från att använda kollektivtrafiken är för låg tillgänglighet, att tidtabellen inte passar den enskildes behov samt bristande bekvämlighet.

En stor del av resenärerna visar intresse för att använda webben och mobilen (sms) men omkring 30 procent har aldrig köpt biljetter online. Var femte resenär har inte använt biljettkiosker/automater för att hämta ut eller köpa biljetter.

Resultaten från undersökningen kommer nu inUse att diskutera med transportbolag som SJ, SL, Västtrafik, och Skånetrafiken, för att de ska kunna bidra till bättre information om trafikstörningar till resenärerna. Tekniska detaljer om varför det blivit fel saknar intresse, resenären vill veta när, var och hur denne ska kunna ta sig vidare. Det borde trafikbolagen klara av att informera om, tycker inUse.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079