23948sdkhjf

CPT-krasch skakar kollektivtrafiken

16 trafikbolag har köpt biljettsystem av konkursdrabbade CPT Nordic. Deras hopp står nu till att en ny ägare snabbt kan överta CPT och driva det vidare.
FAKTA/
Drabbade bolag
Länstrafiken i Västerbotten
Västernorrlands läns Trafik
Kalmar Läns Trafik
Gotlands Kommun
X-Trafik
Länstrafiken i Norrbotten
Umeå stadstrafik
Skellefteåbuss
People Travel Group
Svenska Buss
Y-Buss
Säfflebuss
Merresor
Veolia Transport
Busslink
Swebus

Många tunga aktörer inom persontrafik fick skrämselhicka när nyheten om CPT Nordics konkurs slog ner som en bomb. Till dem som drabbats hör bland andra X-Trafik, KLT och Västernorrlands läns Trafik (se faktarutan). CPT Nordic har levererat de moderna biljettsystem som införs inom såväl länstrafikbolagen som hos privata bussbolag.

På måndag den 17 november ska anbuden på företaget ha nått fram till konkursförvaltaren, advokat Bertil Strid på Amber Advokater. Därefter inleds arbetet med att så fort som möjligt vaska fram den som har bäst förutsättningar att ta över bolaget och utveckla det vidare.

- Det har varit ett stort intresse för CPT, många seriösa aktörer har hört av sig. Jag kan tänka mig att vi om allt går väl har ett avgörande redan under slutet av nästa vecka, säger Yvonne Söderberg, Amber Advokater.

CPT Nordic grundades 1988 och har sitt huvudkontor i Nässjö. Dessutom finns viss verksamhet i Sundsvall och i Strängnäs. Fram till konkursen ingick företaget i Herenco-koncernen som har 2 300 anställda. Affärsidén har varit att förse kunderna med marknadens modernaste system för kontantlös betalning och med det har CPT haft stora framgångar inom kollektivtrafiken.

Omsättningen har åkt upp och ner från 2006 till och med i år. Men det är inte årets förlust eller den svajande likviditeten som förorsakat konkursen, enligt konkursförvaltaren. I stället har det avgörande varit att verkställande direktören genomfört vidlyftiga beslut som inte förankrats i styrelsen. Det handlar om marknadssatsningar som vd på eget bevåg genomfört och som i förlängningen orsakat att företaget tvingats till konkurs.

De vanskliga besluten som vd ska ha fattat på egen hand uppdagades i slutet av juni i samband med att årsredovisningen skulle sammanställas. Revisionsföretaget Deloitte gav då styrelsen ensam ansvarsfrihet medan bolagets vd på grund av egenmäktigt agerande inte fick ansvarsfrihet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079