23948sdkhjf

Dystra år för hotellen

Allt talar nu för att hotellbraschen får två jättetuffa år, 2009 och -10. Branschen räknar med en nedgång på mellan fem och tio procent.
Hotellfastighetsbolaget Pandox analys av hotellmarknaden inför nästa år är nattsvart. Stockholms hotellmarknad beräknas minska med minst 10 procent för RevPar, det vill säga intäkt per tillgängligt rum 2009. Nästan lika illa tros det bli för Göteborg, Malmö och de medelstora regionstäderna i Sverige där prognosen ligger på en minskning på fem procent.
- Hotellen måste planera för att 2009 och 2010 blir svaga år, sa Pandox vd Anders Nissen vid bolagets hotellmarknadsdag, som samlade alla toppchefer inom svensk hotellnäring häromdagen.
Den normala lågkonjunkturen har förvärrats av den globala finanskrisen. Till detta kommer exempelvis ny hotellkapacitet i Stockholm som kommer att göra situationen ännu tuffare för stadens hotell under nästa år. De dystra prognoserna bekräftades också av Scandics vd Frank Fiskers när han talade på seminariet fuTURe i Stockholm på onsdagen.
- Det handlar om överlevnad de kommande två åren, menade Frank Fiskers. Men ingen mår ju bra av enbart mörkerseende utan här gäller att hitta smarta lösningar för att behålla kunderna. Vilka dessa smarta lösningar är, hade han dock inget svar på.
I höst har dock den svenska hotellnedgången, mätt i RevPar, främst drabbat de femstjärniga hotellen i Stockholm. De spås en minskning på minus fem procent under november och december. Stockholmshotellen beräknas totalt få en minskning med tre procent under samma period, medan Göteborg tros minska med 3 procent. Malmöregionen verkar klarar sig bäst och får en beräknad ökning med fyra procent av RevPar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078