23948sdkhjf

Miljöpris till svartlut

Vägverkets miljöpris 2008 gick till Energitekniskt centrum och Chemrec AB, båda i Piteå, för arbetet med vidareförädling av svartlut. Läs mer om tekniken i TRAFIKFORUM nr 10 den 15 december!
Vid en ceremoni på onsdag 3 december i Stockholm delades priset ut av Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

- En mycket lovande process som gör det möjligt att utvinna fossilfria drivmedel ur massaindustrins svartlut. Om projektet når sin fulla potential kan 25 procent av motorfordonens förbrukning av drivmedel i Sverige inom 20 år ha sitt ursprung i landets skogsråvara, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Det är Vägverkets Nationella råd för miljö och skönhet som utsett Energitekniskt centrum och Chemrec AB som vinnare av Vägverkets miljöpris 2008, för ett målmedvetet och engagerat miljöarbete inom vägteknikområdet. Rådet har också delat ut ett hedersomnämnande som gick till W S P Analys & Strategi. Utvecklingen av IPM, Integrated Planning Model, har gett ett verktyg för visualisering av komplexa sammanhang inom samhällsbyggandet.

På ett pedagogiskt sätt illustreras utfallet av simuleringar baserade på en mängd data om markanvändning och trafik, för att användas i demokratiska förankringsprocesser.

Juryn består av kulturskribent Hedvig Hedqvist, professor Margaretha Ihse, stadsbyggnadsdirektör Ingela Lindh, vd Mistra Ola Engelmark, arkitekt Susanne Ingo, Vägverket, arkitekt Johan Nyrén, konstnär Pål Svensson, Vägverkets miljödirektör Lars Nilsson, samt Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö ordförande och Torbjörn Suneson, rådets sekreterare. Fredrik von Platen är hedersledamot.

Bakgrund/fakta
Vägverkets miljöpris instiftades 1998 och har sedan dess uppmärksammat projekt av skiftande art och storlek runt om i landet. Följande har fått Vägverkets miljöpris:

2006 Skanska Sverige AB
Buller är ett stort miljö- och hälsoproblem. Skanska tilldelades priset för alternativa och kompletterande lösningar som bullerplank och fönsteråtgärder. Utvecklingen av ”Tyst Asfalt” är en annan lovande lösning som företaget utvecklat.

2003 Carlsberg Sverige AB
Carlsberg Sverige AB har arbetat med miljö- och trafiksäkerhetspolicy som omsatts i praktisk handling. Chaufförerna utbildas i Heavy Eco driving som kompletteras med trafiksäkerhetsutbildning.
Dessutom delades hedersomnämnanden ut till Gävle kommun och Kristianstads kommun.

2001 Vetlanda kommun
Priset delades ut till bästa insats för miljön inom vägtrafikområdet under åren 1996-2000.
Hedersomnämnanden delades ut till Gröna bilister och Kulturväg vid Ångermanälven.

1999 Skandi Systems
Skandi System, ett åkeriföretag i Uppsala, har på eget initiativ genomfört en kraftfull satsning för att effektivisera företaget och samtidigt minska miljöbelastningen. Projektet inkluderar allt från utbildning av förarna i miljöanpassat körsätt och kontrollrutiner i det ordinarie till utveckling av IT-system som gör effektivare planering av transporterna möjlig.
Hedersomnämnanden delades ut till Servicecentrum Övrebygden och LundaMats. Servicecentrum Övrebygden har påtagligt minskat behovet av bilresande och transporter genom ett genomtänkt och samordnat lokalt serviceutbud. LundaMats är ett helhetsgrepp för ett miljöanpassat transportsystem i Lund.

1998 Batteridrivna pendelbussar i Uppsala
Syftet med försöket med batteridrivna pendelbussar, P-pendeln, var att minska trafikens störningar, trängsel och olyckor i centrala Uppsala. Bussarna pendlar med hög turtäthet mellan två parkeringsplatser, en i norr och en i söder, och passerar centrala Uppsala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141