23948sdkhjf

KLT bötfäller slipslös

De bolag som kör buss åt Kalmar Läns Trafik, KLT, får inte slarva med chaufförens uniform – en missad slips kan leda till böter rapporterar Sveriges Radio P4 i Kalmar.
Men det är inte bara en glömd slips som kan stå bussbolaget dyrt. En enda minuts försening ska svida hos entreprenören i form av vite till KLT. Det hela började redan i augusti då länstrafikbolaget hämtade vitespiskan för att driva på de bolag som kör åt dem. Minsta fel på bussen kostar sedan dess 2 000 kronor.

Nu reagerar busschaufförerna på KLT:s hårdföra linje och kräver en förändring. Staffan Gezelius , personalplanerare på Swebus, anser att KLT:s tuffa regelverk sannolikt kommer att frambringa sjukdomar på grund av den psykiska påfrestning det blir att ständigt jaga minuter för att undgå bötespiskan.

Förseningar ska från första minuten rapporteras av bussföraren till KLT som därefter förelägger vite till bussförarens arbetsgivare. Om föraren ertappas med att inte ha rapporterat förseningen blir det dubbla bötesbeloppet till det aktuella bussbolaget – 4 000 kronor. KLT har nämligen kontrollanter ute på fältet som ska se till att reglerna följs av de entreprenörer som sköter busstrafiken åt länstrafikbolaget.

Att det är bussbolagen och inte förarna som drabbas av böterna tycker Staffan Gezelius inte gör saken ett dugg bättre. Enligt honom innebär det att chauffören känner sig extra utsatt om denne tvingas rapportera en försening och därmed förorsaka sin arbetsgivare extra kostnader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079