23948sdkhjf

Ny tid för tåg

Söndag 14 december byter nästan hela Europas järnvägsnät tidtabell. Förändringarna får följdverkningar även för pendeltågstrafiken i Stockholm.
- Nu utnyttjar vi möjligheten att sätta in ytterligare några efterlängtade turer, inte minst på natten, säger SL:s vd I ngemar Ziegler .

Från beslut om nya och fler pendeltågsavgångar till att resenärerna märker någon skillnad i tidtabellen är det en lång process. Anledningen är att pendeltågstrafiken i Stockholm måste synkroniseras med tågtrafiken i resten av landet vars tidtabeller i sin tur ska samordnas med järnvägstrafiken i övriga Europa.

Söndagen den 14 december byter större delen av Europas tågtrafik tidtabell vilket innebär att även SLs pendeltåg och anslutande bussar får nya tider. Många avgångar tidigareläggs med ett par minuter, medan andra istället senareläggs och SL får i och med tidtabellbytet nu möjlighet att sätta in ytterligare några efterlängtade turer, inte minst på natten.

- Det är trångt på spåren i Stockholm och ont om så kallade tåglägen. Nu har vi ändå fått möjlighet att utöka trafiken med ytterligare ett antal turer. En förlängd nattrafik är också en glädjande nyhet som är efterlängtad av många, säger SL:s vd Ingemar Ziegler.

Några av de viktigaste förändringarna i den nya pendeltågstabellen är:

* Nattrafiken förlängs natt mot lördag och söndag ytterligare en halvtimme i samtliga riktningar på sträckorna Märsta – Södertälje och Bålsta – Västerhaninge.
* En ny avgång sätts in på eftermiddagen från Upplands Väsby ända till Nynäshamn, utan byte.
* Två nya avgångar från Nynäshamn på vardagsmorgnar.
* Halvtimmestrafiken på sträckan Nynäshamn – Västerhaninge förlängs med två timmar på vardagskvällarna.
* Många avgångar tidigare- eller senareläggs med några minuter.
* För att förbättra punktligheten kommer vissa extraturer i rusningstrafik inte att stanna vid alla stationer.
* Anslutande bussar ändras för att passa de nya pendeltågstiderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063