23948sdkhjf

Nya tåg till Västtrafik

Sedan Västtrafik bildades 1999 har resandet med den långväga tågtrafiken i Västra Götalandsregionen ökat med över 60 procent. Nu behövs fler tåg.
Resandeökningen är drygt 12 procent hittills i år och för pendeltågstrafiken är siffran 20 procent. För att möta den ökande efterfrågan och för att nå målet om ett ökat kollektivt resande i regionen, köper Västtrafik 17 nya tåg. Alstom och Bombardier är de två tillverkare som kommer att leverera tågen, med leveransstart 2011.

Pendeltågstrafiken
Resandet med pendeltågen Göteborg-Kungsbacka och Göteborg-Alingsås har ökat kraftigt det senaste året. För att möta efterfrågan finns behov av att snarast möjligt sätta in fler tåg på dessa linjer. I december 2012 kommer dessutom en helt ny pendeltågslinje mellan Älvängen och Göteborg att starta.

De nya pendeltågen kommer att levereras av Alstom from hösten 2011 och är av modellen Coradia Nordic X61. Totalt sett handlar det om 11 stycken tåg. Till den nya pendeltåglinjen mellan Älvängen - Göteborg krävs fem nya tåg. Utöver dessa är ytterligare sex tåg beställda, som ska fungera som kapacitetsförstärkning på pendeltågslinjerna där behovet är som störst. Västtrafik har dessutom option på ytterligare 22 tåg av samma modell som på sikt ska ersätta dagens äldre pendeltåg av typ X11.

- Ett av skälen till att vi valde Alstom var att det är ett flexibelt fordon som kan anpassas efter våra kunders behov och resandeefterfrågan. Flera andra trafikhuvudmän har dessutom beställt samma modell. På så vis kan vi dra nytta av samordningsfördelar samt utbyta erfarenheter med varandra under driftsfasen. Dessutom har Alstoms Coradia Nordic X61 lågt i pris per sittplats jämfört med andra modeller som vi studerat, säger Attila Ungvari , affärsområdeschef för Göteborgs regiontrafik.

Alla tåg är fyravagnarståg med plats för betydligt fler resenärer jämfört med idag. Dessutom är tågen fullt anpassade för personer med funktionshinder och har bla låggolv i alla vagnar och stora fria ytor som gör det möjligt att få plats med fler barnvagnar, rullstolar och cyklar än idag.

Regiontågtrafiken

I första hand är det resenärer som reser på sträckorna Skövde-Göteborg och Åmål-Vänersborg-Trollhättan- Göteborg som kommer att få fler nya tåg. För sträckan Åmål-Vänersborg blir även turtätheten högre från och med december 2012 när det nya dubbelspåret Göteborg-Öxnered blir färdigt. Köpet gäller sex stycken trevagnars Reginatåg med 300 sittplatser.

- Västtrafik kör sedan flera år Reginatåg i den regionala tågtrafiken. Vi är väldigt nöjda med tåget och det vet vi att resenärerna också är. Det är ett robust tåg som är anpassat för längre sträckor. Genom att vi har flera Reginatåg finns det en flexibilitet att kunna koppla ihop tåg om behov uppstår, säger Mårten Ignell , affärsområdeschef för regiontrafiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078