23948sdkhjf

Uppåt för Concordia

Concordia Bus förbättrade rörelseresultatet med 70 procent under årets första tre kvartal. Framgångar i upphandlingarna innebär dessutom en ökad marknadsandel i Norden.
Concordia Bus-koncernen, där bland annat dotterbolaget Swebus ingår, har vunnit 49 procent av trafiken i de nordiska anbudsupphandlingarna hittills i år, vilket kommer att leda till en ökad marknadsandel i samtliga länder när trafiken startar under nästa verksamhetsår.

Samtidigt har Concordia Bus-koncernen ökat rörelseresultatet till 176,7 miljoner kronor, för årets första tre kvartal. Samma period förra året hamnade på 104,1 miljoner kronor vilket alltså innebär en ökning med 72,6 miljoner kronor. I det här resultatet är den danska bolagsetableringen och starten av det första trafikavtalet i Danmark den 19 oktober inräknat.

Resultatförbättringen hänger samman med fortsatta förbättringar av befintliga kontrakt på busslinjer och effektiviseringar i verksamheten. Resultatet före skatt var till och med tredje kvartalet –91,6 miljoner kronor jämfört med -35,2 miljoner kronor för samma period föregående år. Den kraftiga försvagningen av växelkursen för svenska kronor mot Euro har resulterat i en orealiserad valutakursförlust på 101,8 miljoner kronor som belastar resultatet.

Omsättningen för perioden ökade med 13,4 procent till 4 508,0 miljoner kronor som ska jämföras med första tre kvartalen förra året då omsättningen landade på 3 976,3 miljoner kronor. Volymökning i befintliga kontrakt, från nya kontrakt samt ökade indexkompensationer ligger bakom omsättningsökningen.

Koncernen hade ett negativt kassaflöde på -31 miljoner kronor för perioden, belastat med utdelning på företagets preferensaktie med 89 miljoner kronor, och ökade kontantdepositioner för Bankgarantier med 79 miljoner kronor. Det underliggande kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades med 75 miljoner kronor.

– Vi är tillfredsställda med bolagets utveckling. Eftersom kollektivtrafikbolag arbetar med långa kontrakt på fem till åtta år så påverkas vi inte ännu av rådande konjunkturläge. Vi ser också positiva effekter av de sjunkande bränslepriserna. Vi är förstås besvikna över att valutakursförändringen på koncernens obligationslån i Euro drabbar resultatet negativt säger Per Skärgård, ekonomidirektör på Concordia Bus AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062