23948sdkhjf

3 vid skolbuss kan bli lag

En majoritet i riksdagens trafikutskott vill driva igenom lag om 30-gräns för fordon som passerar en skolbuss. Därmed tycks lagen vara nära att bli verklighet.
Årligen mister tre barn livet i samband med att de stiger på eller av en skolbuss. Samtidigt skadas i genomsnitt 15 barn årligen enligt statstik från VTI, Väg- och Transportforskningsinstitutet. För att minimera olyckorna föreslog Vägverket en maxfart på 30 kilometer i timmen för alla fordon som passerare en skolbuss.

Det förslag som lämnats till regeringen innebär att en fartgräns på 30 kilometer i timmen införs vid skolbusspassage på alla vägar där den normala hastighetsbegränsningen är 50 till 70 kilometer i timmen. Vidare ska skulbussarna förses med en blinkande 30-skylt för att ingen bilist ska missa vad som gäller.

Regeringen har å sin sida gett Vägverket i uppdrag att komplettera det förslag innan den säger sitt. Politiskt sett verkar stödet för en 30-gräns vara starkt – åtminstone i riksdagens trafikutskott och bland den rödgröna oppositionen. Infrastrukturminister Åsa Torstensson vill dock invänta Vägverkets kompletterande förslag innan hon ger sin syn på saken.

FAKTA
Vid försök med en signalerande 30-gräns i Linköping sänkte mötande trafik hastigheten med 11 kilometer i timmen i genomsnitt. Totalt sjönk medelhastigheten med 16 kilometer i timmen.
Källa: Vägverket

Under åren 2003–2006 inträffade 627 bussrelaterade olyckor där barn i åldern 6–16 år var inblandade. I 13 av fallen dödades barnen. 108 av barnen skadades svårt.
Källa: VTI

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141