23948sdkhjf

Trafikplanering prisad

Magdalena Högberg får pris för sitt examensarbete om planering av anropsstyrd trafik – priset delades ut på Transportforum den 8 januari i Linköping.
Priset för bästa examensarbete om kollektivtrafik delades ut vid invigningen av Transportforum i Linköping. Vinnare i årets tävling är Magdalena Högberg för sin uppsats ”On improving paratransit scheduling by using more accurate distance matrices, local search and demand estimation”

– Färdtjänsten är ett betydelsefullt område som berör många och är en viktig del av många människors vardag. Jag skrev uppsatsen om just anropsstyrd trafik eftersom jag är intresserad av ruttplanering, säger Magdalena Högberg .

Tävlingen arrangeras av Kollektivtrafikakademin i samarbete med Svensk Kollektivtrafik och Bussbranschens Riksförbund (BR). Juryn består av Bengt Holmberg , professor vid Lunds universitet, Björn Sundvall , Svensk Kollektivtrafik och Lars Annerberg , Bussbranschens Riksförbund (BR).

Vid bedömningen har arbetets praktiska relevans för verksamma inom kollektivtrafiken och arbetets vetenskapliga kvaliteter varit vägledande.

Motiveringen:
”Magdalena Högberg har i sin masteruppsats behandlat anropsstyrda transporter, ett angeläget område inom kollektivtrafiken som troligen får en ökad betydelse i framtiden. Idag är ju t.ex. en stor del av färdtjänsten anropsstyrd men det finns också flera system som kombinerar färdtjänstresor med vanliga kollektivresor.

Hon har provat flera olika metoder att effektivisera de algoritmer som idag användes för att lägga upp rutter för anropsstyrda fordon. Hon har sedan jämfört sina resultat genom att utgå från verkliga resor i Göteborg. I sitt arbete har hon bl. a. samarbetat med en ledande leverantör av software för anropsstyrd trafik.”


Magdalena Högberg är 25 år och uppvuxen i Huddinge och bor numera i Stockholm. Hon har läst Teknisk fysik med inriktning optimeringslära och systemteori vid KTH. Just nu skriver Magdalena en magisteruppsats på ekonomlinjen vid Stockholms universitet. Efter nyår tillträder hon en tjänst vid ett IT-företag där hon bland annat kommer att jobba med ruttplanering.

– Jag kommer att ha stor nytta av min erfarenhet från examensarbetet om ruttplanering för anropsstyrd trafik i mitt nya arbete. Men framöver kommer jag främst att arbeta med gångplanering, säger Magdalena Högberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11