23948sdkhjf

Miljövänlig väg fick pris

Joanne Fernlund, KTH, fick 100 000 kronor ur Vägverkets Jubileumsfond för studien Miljövänligare lokalisering av vägar.
Docent Joanne Fernlund vid Kungliga Tekniska Högskolan, Institutionen för Mark- och vattenteknik, ska studera hur man med moderna geofysiska metoder kan lokalisera nya vägar så att projektering och byggande blir så lite energikrävande som möjligt. För det får hon 100 000 kronor ur Stiftelsen Vägverkets Jubileumsfond. Joanne Fernlund tog emot stipendiet av Vägverkets Generaldirektör Ingemar Skogö vid årets Transportforum i Linköping, som inleddes på onsdagen.

Energikrävande lastbilstransporter kan minska vid byggandet av nya vägar om vägarna läggs så att man kan använda de material som redan finns på arbetsplatsen. Teknik behövs därför för att finna de områden i naturen där befintliga jord- och bergmaterial kan användas. Helst bör tekniken vara sådan att själva kartläggningen inte skapar sår i naturen. Det är därför som moderna högteknologiska metoder baserade på geofysik är så intressanta. Docent Joanne Fernlund har fått stipendiet för att belysa dessa möjligheter som inledning på ett större forskningsprojekt vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

Vid KTH, Institutionen för Mark- och vattenteknik, pågår även både utbildning och forskning om användningen av geofysiska metoder för att bedöma kvaliteten hos jord och bergmaterial som är tänkta att användas i till exempel asfaltbeläggningar och betongkonstruktioner.

Stiftelsen Vägverkets Jubileumsfond bildades i samband med Vägverkets 150-årsjubileum 1991. Denna stiftelse ska främja forskning och utveckling inom Vägverkets verksamhetsområde. Sedan 1991 har 19 stipendier delats ut. Generaldirektör Ingemar Skogö är ordförande i stiftelsens styrelse.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094