23948sdkhjf

Ryska turistbussar kördes bort

Den 8 januari gjorde polisen i Stockholm en stor kontroll av ryska turistbussar vid slottet. 16 av bussarna klarade inte miljökraven och ägarna fick böter.
I början av januari var det ovanligt många ryska bussturister i Stockholm. Efter ett tips om att bussarna inte uppfyller Stockholms stads miljözonskrav, gjorde polisen en stor kontroll vid slottet den 8 januari. 16 av bussarna rapporterades eftersom de inte klarade miljökraven för att köras inom tullarna.
- Det var ovanligt många ryska bussar som rapporterades, säger Klas Gedda, poliskommissarie vid polisens trafikenhet. Fyra av bussförarna rapporterades också två gånger, det vill säga att förarna chansade att köra in till slottet igen trots förbudet. Fem av bussarna bärgades också bort och en bussförare fick böter för att han körde mot rött ljus.
Om man bryter mot miljözonsreglerna, kostar det 1000 kronor i böter. Rödljuskörningen kostade 3000 kronor. För de bortbärgade bussarna får ägarna betala 250 euro per buss.
- Men det brukar vara så att förarna har färdiga kuvert med pengar med sig så de kan betala böterna. De chansar helt enkelt men kalkylerar med att det kan bli böter, säger Klas Gedda.
Polisen gjorde fem liknande kontroller under 2008 och det var uteslutande ryska turistbussar som fastnade i kontrollerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094